dimarts, 26 d’agost del 2008

EL PARTIT POPULAR I LES VPO

En els prolegòmens de la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007, l’Alcalde de Rafelbunyol va publicar un escrit en què manifestava la voluntat de l’Alcaldia de resoldre el problema de l’habitatge per a la gent jove de Rafelbunyol, i anunciava la construcció de 300 VPO en quatre anys i quines havien de ser les condicions que havien de complir els joves per a tindre accés a alguna de les VPO que pretén “construir” l’Ajuntament. Així mateix féu públic que tots aquells joves que reunisquen els anomenats requisits, poden passar per l’Ajuntament a recollir el full de sol·licitud, que hauran de tornar signat. Tot açò va anar acompanyat d’un ban municipal que no consta en el registre municipal pertinent.

L’anomenada comunicació no estava signada ni datada, ni feia cap referència al termini de presentació de les anomenades sol·licituds una vegada complimentades i signades; i les condicions o requisits (que no bases) que haurien de reunir els aspirants, van ser dictades pel Sr. Alcalde sense cap consulta al Ple, ni cap informe jurídic que l’avalara. Posteriorment, l’escrit de l’Alcaldia va ser suspés per la Junta Electoral de Sagunt i al mateix temps demanava la retirada de la documentació relacionada amb l’assumpte per vulneració de la llei electoral.

Però el més gros de tot és que en aquell moment tant el solar com les VPO eren totalment virtuals. Perquè quan comença a fer-se realitat el projecte de construcció de les VPO al Sector I de Rafelbunyol és al plenari de 5 d’octubre de 2007, amb la proposta de venda, per mitjà de concurs públic, de la parcel·la sobre la qual s’han de construir les VPO. És en aquell Ple quan es posa de manifest que la tipologia dels habitatges serà la de protegits de preu concertat, que per cert és la més cara de les distintes tipologies que hi ha de VPO i també coneixem en eixe moment que es construiran garatges i trasters que estaran vinculats a l’Habitatge, els preus dels quals seran: el metre quadrat útil de l’habitatge 1.310 € i el preu del metre quadrat útil de garatges i trasters de 786 €.

És al Ple de l’11 de desembre de 2007 quan s’adjudica el solar i la construcció de les VPO a l’empresa PRODAEMI. En realitat és a partir d’eixe moment quan coneixem quantes VPO es faran (141); quantes hi haurà de quatre habitacions, quantes de tres...; quants aparcaments es faran (282) i quants trasters es faran (141). Des del BLOC considerem que és en eixe moment, que ja tenim tota la informació, quan havia d’haver-se posat en marxa el procés de pública concurrència per tal d’adjudicar les VPO: la gent ja coneixia les condicions de les VPO, els preus... Tot seguit, el BLOC va demanar participar en el procés d’adjudicació de les VPO, però el Sr. Alcalde, en una reunió no reglada i posterior, va donar per bo tot el procés anterior i va ordenar la llista de les 322 peticions de major a menor edat sense admetre cap discussió. Electoralisme, paternalisme, autoritarisme, improvisació... són els eixos en els quals s’han fonamentat les decisions del Sr. Alcalde respecte de les VPO.

Recentment es va celebrar el sorteig de les anomenades vivendes però són molts els joves que ja han renunciat o estan pensant-se renunciar. Ara el preu de les VPO majoritàries que es construiran a Rafelbunyol, les de 90 m2, és de 117.000 € més els 18.864 € de la plaça de garatge i els 6.288 € del traster que, igual que la plaça de garatge, és obligatori la seua adquisició. Per tant el preu total és de 142.152 €, és a dir, 23.652.103 de les antigues pessetes, semblant al preu que tenen ara les vivendes en el mercat immobiliari i que a diferència de les VPO es poden llogar o vendre abans dels 10 anys de la seua adquisició.

Es pregunten ara per què molts joves de la població han renunciat o volen renunciar? Així mateix volem reafirmar que l’Ajuntament de Rafelbunyol s’ha vist obligat per llei a construir les VPO diga el que diga el Sr. Alcalde. Jaime García assegura que és ara quan calia fer VPO i no abans que la gent jove podia pagar-se la vivenda. A nosaltres ens agradaria que perdera un moment del seu preciat temps i es dirigira a tots eixos joves d’entre 25 i 40 anys de Rafelbunyol que no tingueren la possibilitat de comprar VPO a Rafelbunyol i han vist com els preus dels seus habitatges i les hipoteques que estan pagant pujaven de manera exponencial fins al rebentó de la bombolla immobiliària. Mentrestant l’Ajuntament de Rafelbunyol va anar desfent-se dels solars municipals impunement.