dijous, 3 de maig del 2007

ENRIC CARBONELL: REGIDOR I CANDIDAT



“Sense participació ciutadana no hi ha democràcia”



Durant l’entrevista, el regidor i candidat ens explica quines seran les línies del programa pel BLOC. Aposta per una política feta per a les persones i un Ajuntament amb les portes obertes.



PARLEM. Bon dia, Enric Carbonell, i gràcies per atendre a la sol·licitud del PARLEM. Podria explicar breument per què es presenten vostés en la candidatura del BLOC?


ENRIC CARBONELL. Bon dia. Mire, nosaltres ens presentem pel BLOC perquè el BLOC és un partit valencianista, progressista, ecologista i radicalment democràtic. Per a nosaltres és l’únic partit nacionalista d’estricta obediència valenciana que ens permet fer a Rafelbunyol un projecte, al mateix temps, diferent i diferenciador. Eixos són els motius fonamentals que ens porten a presentar-nos.




P. I quin és eixe projecte que tenen per a Rafelbunyol?


E. C. Nosaltres volem donar un nou sentit a la manera de governar Rafelbunyol. Volem una política diferent que entenguen totes les persones i que, sobretot, treballe per a les persones. Entenem que una societat civil madura i justa s’ha de sustentar sobre el benestar econòmic i un medi ambient saludable i conservat. I és per això que potenciarem un creixement territorial d’acord amb la necessitat i la sostenibilitat i enfront de l’especulació. Així mateix, considerem que l’Ajuntament és l’administració més propera a les persones, i com a tal ha de garantir de manera efectiva la millora de qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats de totes les veïnes i els veïns. També apostem per una política de promoció econòmica dirigida a dinamitzar la base econòmica local, activar noves empreses i afavorir la plena ocupació dels recursos humans i productius del municipi. Però, sobretot, volem introduir noves formes de participació activa entre les veïnes i els veïns que legitimen, encara més, la democràcia representativa.



P. Vejam, en el cas possible que el PP perdera la majoria absoluta, quines aspiracions polítiques tenen vostés?


E. C. Home, com li ho diria! Nosaltres, quan ens vam presentar per primera vegada, la voluntat que teníem era estar presents a l’Ajuntament i dir al poble de Rafelbunyol que hi havia altres maneres de fer política i que hi havia altres persones. Ara, anys després, i donat el cas que el PP perdera la majoria absoluta (de tota manera, algun dia ha de passar), la nostra aspiració seria la de dirigir el govern de Rafelbunyol.



P. I dins d’eixe projecte que vostés defensen, quines serien les prioritats en una hipotètica situació de govern?


E. C. Supose que alguna més n’eixirà, però podríem començar definint-les. En primer lloc, elaboraríem plans de reforma interior, tant del centre del poble com del Pla per tal de dotar-los de les dotacions i els espais públics necessaris; a més de millorar l’accessibilitat, la seguretat viària i els problemes d’aparcament que són evidents. Així mateix crearíem un Consell Municipal de Cultura que amb la representació del món associatiu, l’Ajuntament i un gestor cultural, que per cert hauríem de contractar, seria l’encarregat de confeccionar una programació cultural atractiva, estable, digna i plural, a més de posar en marxa Escoles Municipals d’expressió artística com ara dansa, teatre, arts plàstiques, etcètera, etcètera. També coordinaríem totes les activitats esportives locals amb la creació del Consell Municipal d’Esports, regit per un gestor esportiu, que també hauria de contractar-se, i amb la participació de tots els clubs i de l’Ajuntament. També seria una prioritat per a nosaltres recuperar la tradicional festa de sant Antoni com a festa local i els incentius que sempre ha tingut eixa festa tan volguda. Però com que resulta que volem conciliar la vida laboral i la familiar, crearem xarxes d’activitats extraescolars amb la col·laboració del gestor cultural i l’esportiu, i, a més, posarem en marxa allò que s’anomenen les “escoles matineres” i que permeten a les famílies amb obligacions laborals deixar els xiquets des de ben matí. També crearíem l’Agència Municipal d’Ocupació i posaríem en marxa un servei d’ocupació on line. Potenciaríem la pàgina web de l’Ajuntament i instal·laríem un sistema wi-fi per facilitar l’accés a Internet per a tota la població. Algunes prioritats més es queden en el sac, però supose que al llarg de l’entrevista n’aniran apareixent.



P. Aleshores podria dir quins canvis trobaríem els ciutadans de Rafelbunyol si vosté fóra el pròxim Alcalde?


E. C. En primer lloc l’accés al despatx de l’Alcaldia seria més fàcil i, a més, per a tot el món. Segon, s’establirien horaris concrets i publicitats d’atenció a la ciutadania. Tercer, totes les propostes i suggeriments serien atesos, estudiats i, en el seu cas, aplicats. Quart, qualsevol veí que presentara un escrit per registre d’entrada obtindria resposta el més ràpidament possible i, sempre, dins dels terminis que marca la llei. Cinqué, l’Alcaldia seria la impulsora i la dinamitzadora de la participació ciutadana... I per últim, i no menys important, que al despatx de l’Alcaldia trobaríem un Alcalde nou, més jove, més alt i més prim!



P. I, donat el cas, què faria vosté amb els grans projectes del PP, per exemple les ja famoses VPO?


E. C. Home, dir que les VPO són el gran projecte del PP és un atreviment per la seua part. Perquè si ara les fa després de 28 anys en el govern és per allò que es diu “imperatiu legal”. No obstant això, portaríem endavant el projecte de construcció d’eixes VPO i garantiríem que el seu procés d’adjudicació siga just i transparent. No descartem la possibilitat, en un futur, de dedicar sòl de l’Ajuntament per a la construcció de noves VPO si la demanda així ho vol.



P. I, per una altra banda, quin és el missatge que té vosté per al món associatiu de Rafelbunyol?


E. C. Nosaltres considerem que tots hem d’estar satisfets del treball que han fet al llarg d’estos anys les associacions, tot i que en moltes ocasions ho han fet en unes condicions precàries. També voldríem encoratjar-los a seguir endavant, perquè, sense ells, la vida social a Rafelbunyol estaria morta. Nosaltres, la gent del BLOC, tenim dissenyat per al futur el que serà l’òrgan col·legiat –el Consell Municipal de Participació– que amb el concurs de tot el món associatiu, l’Ajuntament i els diversos funcionaris, tècnics i gestors municipals, facilitarien l’accés dels ciutadans a la gestió municipal.



P. Ja veiem com la participació ciutadana és un dels pilars del seu treball com a regidor; per què? I és més, què té a vore la joventut amb tot això?


E. C. No pot ser d’una altra manera. Des del BLOC pensem que la participació ciutadana és imprescindible per legitimar l’acció dels diferents governs locals i democratitzar la vida política local. Sense participació ciutadana no hi ha democràcia, com a molt el que hi ha és partitocràcia. I no voldria entrar a valorar si la joventut participa o no participa, perquè, igual que qualsevol segment social, n’hi ha de tot. Però el que sí que tenim clar és que l’administració local ha de facilitar als joves mecanismes de participació, i la millor manera de fer-ho és mitjançant l’elaboració de Plans Integrals de Joventut que s’han d’elaborar d’acord amb els interessos i les demandes dels mateixos joves.



P. En l’últim butlletí del PP hi ha una entrevista al president de la UDP de Rafelbunyol on ell mostra la seua sintonia amb el PP. Té el BLOC un projecte per als majors?


E. C. És veritat, i no anem a negar-ho, que l’Ajuntament de Rafelbunyol, amb el seu Alcalde al capdavant, ha fet un esforç considerable per atendre els majors. Però des del BLOC considerem que, a més de les subvencions, soparets, i altres coses que nosaltres també faríem, queden encara coses per fer. I la primera i principal és posar en marxa immediatament el Centre de Dia –eixa espècie de guarderia per a gent major. També seria necessària la posada marxa de distints tallers que pogueren realitzar la gent major com gimnàstica, teatre, manteniment, balls de saló, etcètera, etcètera, amb l’ajuda i col·laboració d’eixos gestors culturals i esportius als quals ens estem referint a tothora. De tota manera, volem manifestar a la gent de la Tercera Edat que les portes de l’Ajuntament estarien obertes per a atendre les seues demandes i les seues inquietuds i, si és possible, fer-les realitat.



P. De tota manera, i ara com ara, la realitat és que vostés han estat dotze anys a l’oposició. Quin balanç fa del treball que vosté i el regidor Josep Lluís Bustos han desenvolupat com a regidors del nostre Ajuntament?


E. C. Dotze anys donen per a molt. Però nosaltres, després de tot eixe temps, ens sentim satisfets perquè pensem que hem complit bàsicament amb tot allò que el poble de Rafelbunyol ens ha encomanat, que és el control i la fiscalització de l’acció de govern. I, no debades, a això ens hem dedicat. És veritat, i en una altra vessant, que, tot i des de l’oposició, nosaltres, com a organització política, el que hem intentat és que el nostre programa, i si no, part d’ell, es fera realitat amb la presentació d’iniciatives als Plenaris de l’Ajuntament. He de dir-li, amb orgull, que som el Grup Municipal que més iniciatives municipals ha presentat al llarg d’estos últims quatre anys. Hem presentat una mitjana de tres mocions per Plenari, cosa que significa una bona carta de presentació. La majoria d’elles només pel fet de presentar-les un grup de l’oposició, han estat rebutjades, però hi ha hagut d’altres que sí que han estat aprovades, com la creació d’un Ecoparc, muntar activitats extraescolars en combinació amb els centres escolars (encara que no ho han aplicat, perquè també passa això: les aproven i després no les porten a terme), i moltes més altres. Eixa ha sigut la nostra tasca i ens sentim satisfets d’eixe treball que hem fet.



P. Imagine’s que som uns escèptics que no ens creiem res: diga’m motius per a apostar pel BLOC.


E. C. De motius per a apostar pel BLOC n’hi ha molts. Un és per valencianisme, l’altre és per modernitat, l’altre és perquè açò canvie, perquè entre aire fresc a este Ajuntament. La nostra voluntat, si algun dia governem, és obrir estes finestres i que còrrega l’aire fresc, que hi haja un trànsit entre l’Ajuntament i la ciutadania que siga clar i rotund. Apostar pel BLOC és apostar pel futur, per la il·lusió, pel treball fet amb ganes i ben fet. És apostar per la ciutadania.



P. Moltes gràcies, regidor i candidat Carbonell, per esta deferència amb el PARLEM. Per cert, qui paga els cafés, el PARLEM o el candidat?


E. C. Home, què li dic. Després de tota una vida, el BLOC pagant religiosament els PARLEM, bé estaria que el PARLEM convidara el candidat a un mal cafenet, no? Dic jo...