El Programa Municipal Marc del Bloc de Rafelbunyol ha estat realitzat a partir del treball i l’experiència adquirida pels nostres regidors i les persones del nostre col·lectiu. També hem tingut en compte les aportacions de particulars i representants del món associatiu de la nostra població. Volem donar un nou sentit a la manera de governar Rafelbunyol, volem una política diferent que entenguen totes les veïnes i veïns, volem un Ajuntament que treballe per a les persones, volem un canvi a Rafelbunyol.
Per canviar, el BLOC compta!
MEDI AMBIENT
Els pobles que menys estimen el seu territori tenen les diferències socials més profundes. Una societat civil madura i justa s’ha de sustentar sobre un repartiment equitatiu de la riquesa i, per tant, un benestar econòmic i un medi ambient saludable i conservat. Per això, la integració del medi ambient a escala local dins de les polítiques socials bàsiques de sanitat, treball i habitatge ha de ser un dels eixos prioritaris de l’acció política a Rafelbunyol.
· Ordenació mediambiental del territori:
- Potenciarem un creixement d’acord amb les necessitats i la sostenibilitat enfront de l’especulació.
- Elaborarem Plans de Reforma Interior tant del Casc Antic com del Pla, per tal d’equipar-los de les dotacions i espais públics necessaris amb criteris de regulació estètica per a les noves construccions al Casc Antic.
- Elaborarem programes i ajudes per a l'adquisició d'habitatges (lloguer, VPO, nova construcció…) en col·laboració amb les distintes administracions: comunitària, estatal i autonòmica. Almenys la tercera part de les vivendes previstes al municipi hauran de ser de VPO.
- Fomentarem el carril bici per a les comunicacions locals i interurbanes, amb la construcció d'un carril bici en tota la circumval·lació del poble.
- Buscarem diferents espais per a la creació de zones de vianants, així com espais públics d’oci per a xiquets; tot, amb criteris d’accessibilitat per a gent amb mobilitat reduïda.
· Sostenibilitat urbana:
- Millorarem l’accessibilitat i la seguretat viària, així com la taxació de l’impost de circulació en funció del nivell de contaminació del vehicle. Així mateix, regularem l’accés al perímetre urbà de vehicles de gran tonatge a fi de limitar la contaminació acústica i atmosfèrica.
- Posarem en marxa mesures per reduir el consum d'aigua a nivell domèstic, públic i industrial. I també incidirem en la millora del sanejament i de les xarxes d'abastiment per tal d'evitar les fuites.
- Posarem en marxa l’Ecoparc Municipal, i a partir d’allí facilitarem la recollida selectiva de fem amb contenidors, espais de reciclatge, etc.
- Crearem campanyes ciutadanes per a potenciar el consum ecològic i responsable, adreçades als distints àmbits socials (mestresses de casa, escolars, agricultors…).
- Dissenyarem un enllumenat públic basat en l’eficiència i l’estalvi de consum.
· Gestió ambiental local:
- Farem una ecoauditoria del poble per a conèixer la realitat de què partim i posar en marxa l’Agenda 21 Local.
- Promourem i millorarem l’ús d’energies renovables en totes les instal·lacions municipals i construccions privades tal i com marca la legislació.
- Crearem un Servei de Coordinació de Medi Ambient que implique totes les regidories de l’Ajuntament i assegure un criteri ecològic en totes les actuacions municipals.
- Realitzarem campanyes educatives i de conscienciació sobre l’estalvi d’energia i crearem d’un Punt Verd d’Informació que facilitarà informació d’educació mediambiental i de ciutadania responsable i de possibles subvencions relacionades amb el Medi Ambient.
- Elaborarem ordenances municipals de protecció del medi natural i urbà i del paisatge.
SOCIETAT
L’Ajuntament de Rafelbunyol és l’administració més propera a les persones i, per això, ha de ser la institució que garantisca que la política municipal es traduïsca de manera efectiva en una millora de la qualitat de vida de totes les veïnes i veïns. El model de municipi que defensem des del BLOC de Rafelbunyol està basat en la igualtat d’oportunitats entre totes les persones i en la concepció de la diferència i la pluralitat com un valor i no mai com una amenaça.
. Cultura i patrimoni:
- Crearem el Consell Municipal de Cultura amb la participació de les associacions culturals que, coordinat amb l'Ajuntament i regit per un gestor cultural, confeccionarà una programació cultural atractiva, estable, digna i plural.
- Donarem suport al teatre, la literatura i la música en valencià, mitjançant el recolzament econòmic i la programació d’activitats en el marc de les festes locals, festivals i actuacions teatrals per a tot tipus de públic. Posarem en marxa plans municipals de foment de la lectura per a la gent gran, per als escolars i per als immigrants.
- Crearem escoles municipals d’expressió artística, com: dansa, teatre, arts plàstiques..., com a planter de futurs professionals. Donarem tot el suport material, econòmic i humà a la Societat Musical la Primitiva.
- Construirem una Casa de la Cultura per a tots, on tinguen lloc i espai totes les agrupacions culturals i associacions que la vulguen gaudir. L’equiparem amb l’equip humà, tècnic i material necessaris per a desenvolupar i potenciar totes aquelles activitats a realitzar. Fomentarem un lligam estret entre Centres Educatius i Casa de la Cultura del qual els més beneficiats siguen els escolars i joves del poble.
- Impulsarem la investigació històrica, geogràfica i sociològica local i comarcal, col·laborarem amb totes les persones que s’hi dediquen, crearem uns premis d’investigació i finançarem una revista d’edició local plural i independent. Així mateix promourem concursos literaris i artístics tant per a joves com per a adults.
. Esports:
- Realitzarem un estudi de les necessitats esportives locals i coordinarem totes les activitats amb la creació del Consell Municipal d'Esports, regit per un gestor esportiu, amb la participació dels clubs i l'Ajuntament.
- Promourem programes específics d’esport i salut adreçats a la gent major.
- Donarem suport específic a la pilota valenciana i a d'altres esports tradicionals.
- Donarem suport a tots aquells esportistes de Rafelbunyol que ho necessiten, de qualsevol modalitat (natació, futbol, pilota…). Crearem i potenciarem convenis i ajudes amb altres municipis per a afavorir l’entrada dels esportistes del nostre poble en les escoles de formació dels clubs professionals.
- Treballarem amb les distintes associacions i escoles esportives de Rafelbunyol (futbol, bàsquet, ciclisme, pilota, colombaires, socorrisme...), perquè tot el poble els recolze i perquè estiguen ben equipats amb les infrastructures en bon estat. Així mateix, crearem aquelles escoles esportives municipals que siguen necessàries.
. Oci:
- Obrirem un procés participatiu de consulta per a saber quin és el sentiment i quines les idees respecte a com haurien de ser les festes locals a Rafelbunyol. Perquè volem que tots estiguen orgullosos i satisfets d’aquests dies tan assenyalats.
- Apostarem per la recuperació i reubicació de Sant Antoni com a festa local i tradicional.
- Recolzarem la festa dels bous al carrer, els nostres aficionats, fomentant la tolerància i el respecte a les mesures de seguretat legislades.
- Al nou parc (sector IV) habilitarem una zona per al patinatge i construirem un rocodrom per a l'aprenentatge de l'escalada.
- Fomentarem programes de viatges i excursions que tinguen com a element central el coneixement del medi, l’educació ambiental i la promoció del patrimoni valencià.
. Joventut:
- La Casa del Jove serà gestionada pel Consell Municipal de la Joventut que, coordinat amb l’Ajuntament i els gestors de Cultura i Esports, garantirà una programació estable i ampla d’activitats juvenils (formació, oci, esport...).
- Elaborarem d’un Pla Integral de Joventut.
- Crearem serveis de transport nocturn per al cap de setmana.
- Crearem unes beques municipals amb criteris clars i objectius, perquè volem que la joventut del poble tinga al seu abast tot el recolzament de l’Ajuntament al llarg de tot el seu procés formatiu.
- Fomentarem programes d’informació sobre l’ús de les drogues i d’educació sexual, així com la instal·lació de màquines expenedores de preservatius de fàcil accés per als joves.
. Benestar social:
- Impulsarem i potenciaciarem els recursos propis de l’Ajuntament dirigits als discapacitats, menors i tercera edat per a aconseguir una major cobertura dels serveis prestats formant i promocionant el voluntariat a Rafelbunyol.
- Posarem immediatament en marxa del Centre de Dia per a la tercera edat.
- Desenvoluparem programes d’atenció i integració de col·lectius d’immigrants. A més, garantirem a través de les juntes d’escolarització i dels consells escolars municipals l’entrada al sistema educatiu de la població immigrant en edat escolar.
- Crearem un Servei de Coordinació de polítiques per la igualtat de gènere que coordine amb criteris comuns les actuacions de l’Ajuntament. A més, posarem en marxa un Pla Integral de Lluita contra la violència de gènere, amb un Gabinet d'Atenció de la comarca i el municipi.
- Democratitzarem i professionalitzarem les estructures organitzatives i productives de les empreses municipals: CEERSA i REMARASA
. Educació:
- Volem una educació pública, gratuïta i de qualitat, inclosos els xiquets d’entre 0 i 3 anys, per tal de conciliar la vida laboral i familiar. I és per això que crearem xarxes d’activitats extraescolars, desenvolupant les figures dels monitors i dels gestors Esportiu i Cultural. També posarem en marxa l'escola matinera.
- Funcionament real i pràctic dels òrgans col·legiats: Consells Escolars de Centre i Consell Escolar Municipal amb la implicació i l'impuls de l'Ajuntament.
- Promocionarem l’ús del valencià en tots els centres públics del poble. Ens esforçarem perquè es complete amb cursos d’aprenentatge per a nouvinguts per tal d’integrar-los al poble.
- Dinamitzarem l’EPA per a donar més i millors serveis a la gent del poble.
- Assegurarem el manteniment òptim de les instal·lacions i dels distints centres educatius. Així mateix, reivindicarem més infrastructures i més personal educatiu per tal d’atendre les necessitats creades pel creixement poblacional.
. Sanitat:
- Crearem el Consell Municipal de la Salut com a responsable de l’elaboració i coordinació de plans per a l’educació per a la salut i la divulgació d’hàbits saludables.
- Elaborarem una diagnosi de la salut local i confeccionarem ordenances específiques per al control dels riscos per a la salut i la promoció de normes d’higiene pública.
- Demanarem més infrastructures i personal sanitari en consonància amb les necessitats creades pel creixement del poble.
- Pla d’actuació municipal en situacions d’emergència i catàstrofe.
- Impulsarem i facilitarem la construcció d'un Tanatori a Rafelbunyol.
ECONOMIA
Des del BLOC de Rafelbunyol, apostem per una política de promoció econòmica dirigida a dinamitzar la base econòmica local, activar noves empreses i afavorir la plena ocupació dels recursos humans i productius del municipi. A més, treballarem pel reconeixement del dret de tota persona a un habitatge digne, impulsant polítiques orientades a facilitar l’accés dels joves a la primera vivenda i habitatges de lloguer.
. El desenvolupament local i les polítiques actives d’ocupació:
1. Impulsarem des de l’Ajuntament l’associacionisme del xicotet comerç per tal de preservar un teixit econòmic propi que actue com a dinamitzador de l’entorn urbà.
2. Crearem una Agència Municipal d’Ocupació (ADL), que tinga com a objectiu, entre d’altres, la consecució de distints convenis de col·laboració amb les empreses situades al poble especialment al polígon industrial. Posarem en marxa el Servei d’Ocupació on-line.
3. Afavorirem la introducció en els Plans Locals d’Ocupació d’un programa específic de promoció i suport, tant per a autònoms, PIMES com entitats d’economia social.
4. Crearem l’Oficina Integrada d’Orientació i Assessorament i facilitarem l’ajuda necessària per a complimentar tots els tràmits administratius exigibles.
5. Celebrarem Convenis Locals amb el SERVEF per tal de desenvolupar Projectes Locals de Formació Contínua i Programes Locals d’Inserció Laboral i Garantia Social per a desocupats amb dificultats d’inserció laboral, com ara: immigrants, dones, joves i desocupats de llarga durada.
6. Afavorirem els intercanvis internacionals de joves professionals de la localitat. Es podria aprofitar l’agermanament de diferents localitats per a enviar joves titulats i rebre’n d’altres països, per millorar la seua formació com a persones i professionals.
GOVERNANÇA
La democràcia local ha d’introduir necessàriament noves formes de participació, mecanismes de participació activa de les veïnes i veïns que legitimen encara més la democràcia representativa. És per tot això que el BLOC de Rafelbunyol considera bàsic aplicar criteris que tendisquen a afavorir aquestes tendències, i que concretem en aquest Programa Marc en diversos punts.
. Participació ciutadana, informació i comunicació
- Estimularem les pràctiques participatives a Rafelbunyol, amb la creació d’una cultura política i de participació entre les veïnes i veïns.
- Adaptarem el procés de polítiques públiques locals al ritme i les necessitats de la ciutadania. Programant, gestionant i implementant segons les necessitats i no a l’inrevés.
- Construirem mecanismes de participació dels sectors de la societat en la presa de decisions local.
- Introduirem un nou sistema de gestió i finançament públic basant-se en la governabilitat local entesa com l’adequació de l’ens públic a les demandes socials.
- Introduirem noves tecnologies com a instrument de comunicació i informació entre l’Ajuntament i les persones. Potenciarem la pàgina web de Rafelbunyol, fent-la una autèntica eina per a l’ús quotidià dels veïns i que done a conèixer el poble en tota la seua dimensió. Amb la instal·lació d'un sistema Wi-Fi facilitarem l'accés gratuït a internet per a tota la població.
. Agenda 21 Local
- L’Agenda 21 Local ha de ser l’instrument estratègic que permeta formular noves propostes per fer un municipi més habitable, basat en el civisme i el respecte cap als altres i l’entorn.
- Crearem un Consell Municipal de Participació Ciutadana que facilite l’accés dels ciutadans a la gestió municipal.
- Potenciarem l’educació, la informació i la sensibilització ambiental de manera que permeten als ciutadans prendre consciència de les decisions que s’assumisquen.
- Corresponsabilitat en les accions de l’Ajuntament. Això vol dir que caldrà donar exemple, que les actuacions municipals hauran de ser sostenibles.
- Formarem part de la XARXA DE MUNICIPIS SOSTENIBLES DEL PAÍS VALENCIÀ, per tal d’aprofitar recursos comuns a tots els municipis que hi ha integrats en el procés.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada